Jedriličarstvo

Zrakoplovni šport u Republici Hrvatskoj postoji praktički od samih početaka zrakoplovstva, kada je još 1910. Slavoljub Penkala u Zagrebu konstruirao svoj prvi zrakoplov, a već 1911. Dragutin Novak na Penkalinom zrakoplovu postaje europski prvak u letenju. Tijekom svih dosadašnjih godina zrakoplovni je šport kao dio europske kulture i tradicije živio i na našim područjima te time isticao pripadnost Republike Hrvatske kao dijela zapadne kulture.

Zrakoplovno je jedriličarstvo posebni, esencijalni dio zrakoplovnoga športa i kao takvo je prisutno po cijelome svijetu, a najviše je razvijeno u zapadnoj Europi, SAD-u i Australiji. Bit je ovoga športa da se preleti čim veće područje, a sve bez pogona motora, koristeći samo prirodna zračna strujanja kao posljedice aktivne atmosfere našega planeta. Tehničke i letačke finese nužne za takve športske poduhvate već su odavna prerasle u profesionalno i znanstveno utemeljene činjenice u gradnji jedrilica te navigaciji i teoriji letenja, tako da su moderne jedrilice danas izrađene od visokotehnoloških materijala, a kao letjelice su vrhunac aerodinamike.

Dok je za bivše države zrakoplovno jedriličarstvo držalo priključak za ostatkom Europe, od trenutaka osamostaljenja Republike Hrvatske je nažalost stagniralo, ponajprije zbog nedostatka novca, što je uzrok relativnoj zastarjelosti klupskih flota, a također i pomanjkanju znanja potrebnih da se u ovome športu bude uspješan na zadovoljavajućoj razini.